خوزستان با دارا بودن جاذبههاي طبيعي، فرهنگي، تاريخي، باستاني و دفاع مقدس كه درطول تاريخ نامهاي گوناگوني به خود گرفته است مركز پايهگذاري و اساس حكومتهاي پرقدرت جهان (از جمله هخامنشيان و ساسانيان) بوده، سرزميني هموار در پاي كوههاي سربه فلك كشيده زاگرس است كه در دل خود دشتهاي سرسبز و وسيع، جنگلهاي انبوه تالابهاي زيبا و بـينالمللي را در كنار سواحل مواج و گرمي كه به زيبايي و تنوع آب و هوايي آن ميافزايند، جاي داده است.
درميان اين همه توانمنديهاي طبيعي، فرهنگي و تاريخي تجربه سفر به منطقهاي سرسبز و خرم آن هم در استاني كه همه آن را به هواي گرم، خورشيد سوزان و خفقان شرجياش ميشناسند، تعجبانگيز و خالي از لطف نيست، منطقهاي روستايي به نام شيوند، بهشتي پنهان در پس آبهاي مواج درياچه سدكارون 3 كه تاكنون بكر و دست نخورده باقي است.
موقعيت روستاي شيوند
مجموعه روستاي شيوند كه از سه روستاي بزرگ شيوند روستاي نوشيوند و پشت آسياب تشكيل شده، با پيوندي عميق با طبيعت اطراف و به تبعيت از شرايط فيزيوگرافي و توپوگرافي روي يالي مسطح به وجود آمده و در تقسيمات سياسي از توابع دهستان دنبالهرود شمالي، بخش دهدز شهرستان ايذه است. اين مجموعه در ارتفاع ???? متري از سطح آبهاي آزاد در ?? كيلومتري جنـــوب غرب ايذه و در دل منطقه حفاظتشده منگشت و شالو واقع شده كه رودخانه كارون از شـــرق آن ميگذرد. آبشار بلند و مرتفع روستاي شيوند نيز از دل كوه فاصلهاي حدود ? كيلومتر را طي ميكند و به درياچه ميريزد . همچنين سه روستاي بزرگ شيوند ميانكوهي و روستاهاي نوشيوند و پشت آسياب از نوع كوهپايهاي هستند كه به فاصله يك كيلومتر از يكديگر و به شكل مثلث واقع شدهاند، به گونهاي كه رودخانه شيوند از ميان سه روستا عبور ميكند.
قدمت روستا
در روستاي شيوند كاروانسرايي قديمي از دوره صفوي برجاي مانده كه نشانگر قدمت طولاني روستاست. البته آثار قلعهاي مخروبه متعلق به هزارههاي سوم و چهارم قبل از ميلاد كه حاكي از تاريخ ديرينه و دوره حيات طولاني دراين منطقه است نيز در اين روستا به چشم ميخورد.
آثار تاريخي
كاروانسراي عباسي و امامزاده محمد، سياهچال قديمي كه زماني به عنوان زندان از آن استفاده ميشده و ?? متر عمق دارد همچنين وجود كتيبههاي قديمي و آثار نقش برجسته از جمله آثار تاريخي اين منطقه است. آثار دهكدههايي قديمي و دو آسياب آبي كه براي تبديل گندم به آرد از آنها استفاده ميكردهاند، از ديگر آثار تاريخي روستاي زيباي شيوند هستند.
آداب و رسوم
زبان اهالي روستاي شيوند زبان فارسي با گويش لري بوده و يك همبستگي قومي و فاميلي بسيارقوي بين مردم اين منطقه وجود دارد. برگزاري مراسم اعياد ملي و مذهبي در ميان مردم روستاي شيوند اهميتي والا دارد. مراسم عروسي سنتي با آيينها و رسوم خاص همراه با ترانههاي محلي برگزار ميشود. موسيقي رايج در منطقه، بختياري است كه همراه با سازهاي دهل و سرنا اجرا ميشود. انواع آوازهاي محلي و لالاييها نيز دراين نوع موسيقي نواخته ميشود. هجراني و بارالها، دو مقام اصيل بختياري است كه توسط نوازندگان محلي خوانده ميشود. مراسم عزاداري ماه محرم نيز در روزهاي تاسوعا و عاشورا برگزار ميشود. از جمله مراسم ويژه اين روستا، سلام به گياه است كه در عيد نوروز و به نشانه سرسبزي و سرزندگي توسط مردم روستا صورت ميگيرد. در روستاي شيوند انواع بازيها و ورزشهاي محلي رواج دارد از جمله اين ورزشها و بــــازيها ميتوان به بازي الاختو، كلاه و ران و گوبازي چولكي، چوب بازي، تل تل، نجاتي و كل كل برد اشاره كرد. پوشاك مردم روستا، لباس محلي لري بختياري است. مردان روستا از كلاهي سياه و نمدين، شلوار چيت سياه گشاد و پاپوشي از نوع گيوه و چوخا استفاده ميكنند. زنان روستا شلوار گشاد، دامن چاك دار، نوعي جليقه و چادر بلند كه در زيرگلو سنجاق ميشود، برتن ميكنند. دختران جوان روستا از پارچههايي با رنگ شاد و زنان ميانسال و مسن، معمولاً از رنگ سورمهاي و آبي تيره استفاده ميكنند.
گردشگري
بنا بر شرايط حاكم بر روستا از آغاز بهار تا چهارمين ماه سال ميتوان از ظرفيتهاي گردشگري منطقه از جمله آبشار بلند شيوند، كوهنوردي و بازديد از آثارتاريخي منطقه استفاده كرد. آب اين آبشار از ارتفاع ?? متري سرازير ميشود و درطول روستا تا درياچه جريان دارد به طوري كه علاوه بر سيراب كردن باغها و شاليزارهاي روستا ميتوان براي رفع تشنگي از آن نوشيد. روستـــاي شيوند به لحاظ واقع شدن در انتهاي درياچه سدكـــارون ? و برخورداري از اكوسيستم طبيعي و چــشمانداز بسيارزيبا همه ساله پذيراي گردشگران و علاقهمندان به محيط طبيعي بوده و هست.
به اين منطقه از آنجا بهشتي پنهان ميگويند كه در منطقه گرمسيري قرار دارد اما در طول سال جزو مناطق خوش آبوهوا به خصوص براي خوزستانيهاست.