پيشنهاد براي خانه نشين هاي نوروزي

سفر

اين كه سفر در سبد هزينه بيشتر خانواده هاي ايراني جايي ندارد، اتفاق جديدي نيست اما مي توان پيش بيني كرد كه امسال با افزايش هزينه حمل و نقل و بالا رفتن قيمت تورهاي داخلي خانواده هاي بيشتري به جمع خانه نشينان نوروزي اضافه شوند و بخواهند تفريحات ساده تر و سفرهاي كوتاه تر درون شهري را جايگزين گشت و گذار نوروزي شان كنند. اگر شما هم جزو  پايتخت نشيناني هستيد كه سفر در برنامه نوروزي امسالشان جايي ندارد، ما براي شما چند پيشنهاد ساده و كاربردي داريم كه مي تواند شما را از كسالت 14روز خانه نشيني نجات دهد.

 

روستاي برغان

بله برغان! روستاي آلوهاي ترش و شيرين كه در بهار باباغ هاي سرسبزش از شما پذيرايي مي كند و خاطره اي در ذهنتان به جا مي گذارد كه احتمالا از اين به بعد ترجيح مي دهيد به جاي رفتن به فرحزاد و لواسان سري به برغان بزنيد.

روستاي برغان

كافيست 13 كيلومتر از كرج دورتر شويد تا به اين روستاي سرسبز برسيد. براي رسيدن به برغان دو راه اصلي وجود دارد كه يكي از آنها اتوبان كرج- قزوين است. درست چند كيلومتر بعد از عوارضي كرج- قزوين دو پل به موازات هم بر روي اتوبان وجود دارد. براي رسيدن به اين منطقه بايد از سمت چپ برويد و از روي اولين پل رد شويد اينجا يك دو راهي وجود دارد كه مسير جنوبي آن،شما را به "چهار باغ" مي‌برد كه يكي از بزرگترين مجموعه هاي گردشگري ورزشي در اين منطقه واقع شده است.

اما اگر از روي پل دوم به سمت بالا برويد به ابتداي جاده "كردان" مي رسيد.البته اين مسير تنها مسير رسيدن به روستا‌هاي شهرستان ساوجبلاغ نيست، يك مسير را نيز ما به شما پيشنهاد مي‌دهيم كه اين مسير از باغستان كرج شما را به برغان مي رساند. براي رسيدن به برغان از اين راه، بايد مسير باغستان آتشگاه را طي كنيد تا يك دو راهي مسير برغان را به شما نشان مي دهد.

گردشگري

 از ابتداي اين راه تا برغان 10 كيلومتر است كه راهي تقريبا پيچ در پيچ دارد،پس از طي 7 تا 8 كيلومتر شما به راحتي مي توانيد در بلنداي يك دره نسبتا مرتفع برغان را زير پاي خود ببينيد. به ورودي اين روستا كه برسيد بايد از داخل كوچه هاي تنگ و باريك آن عبور كنيد تا به ميدانگاهي برغان برسيد. اينجا صداي رودخانه، درختان سر سبز بلند و چهره زنان و مردان روستايي فضاي مناسبي را ايجاد كرده است.

 

غار هملون

اين غارها در تنگه هملون در نزديكي ميگون قرار دارند و در حقيقت از 3 غار تشكيل شده‌اند. دهانه يكي حدود 3 متر با عمق 20 متر و دهانه ديگري 2 متر و نيم با فضايي به اندازه 24 متر مربع در داخل است.

دسترسي به اين غار آسان است و رسيدن به آن از جاده‌ي اصلي ميگون- شمشك به حدود 15 دقيقه راه‌پيمايي نياز دارد. اين غار به دليل وجود سوراخ‌ها و غارهاي سنگي با اندازه‌هاي گوناگون در طول دره ابتدا همه لانه نام گرفته و به مرور به هملون تبديل شده است.

طبيعت

در بين غارهاي دره‌ي هملون دو غار بزرگ‌تر وجود دارد كه به نام‌هاي هملون كوچك و هملون بزرگ مشهور هستند. هملون كوچك  كمي بالاتر از رودخانه و در زير تاق سنگي بزرگي قرار دارد، درازاي غار حدود 60 متر و معمولا مرطوب و لغزنده است. براي رسيدن به هملون بزرگ  بايد چند دقيقه‌اي از يك دامنه پرشيب پس از هملون كوچك بالا رفت. هملون بزرگ حدود 100متر درازا دارد. هر دو غار در آهني بزرگي  دارند كه قرار بوده است جلوي دهانه‌ي اصلي نصب شود. اين درهاي آهني بزرگ راهنماي خوبي براي  پيدا كردن غار هستند.

 

آبشارهاي ناران و كفترلو

آبشار

اگر اهل آب تني هستيد، دست خانواده تان را بگيريد و سري به آبشار ناران در 700 متري لواسان كوچك بزنيد. اين آبشار در كنار آبشار كفترلو كه در دره‌هاي سرسبز شمال روستاي كندعليا ديده مي شود، دو پديده خنك و خيس نزديك تهران هستند كه از بودن در كنار آنها لذت خواهيد برد. تنها راه فعلي رسيدن به آبشار ناران با توجه به مالكيت بسياري از فضاهاي اطراف آن، از بخش شرقي آبشار است.

اما براي رسيدن به آبشار كفترلو، راه كمي طولاني‌تر و البته زيباتر است و بايد از روستاي كندعليا و جاده خاكي آن به سمت دره‌اي مملو از باغات برويد كه در انتهاي اين راه مالرو آبشاري زيبا در مقابل ديدگان شما ظاهر خواهد شد. ارتفاع آبشار به نسبت بلند و حوضچه آبريز آن جذابيت طبيعي اين منطقه چشم‌نواز را دو چندان كرده است.

 

گورستان باستاني قيطريه

گورستان؟! آن هم در تعطيلات عيد؟! بله! دقيقا گورستان در تعطيلات عيد. آن هم در جايي شبيه قيطريه تهران! فكر مي كرديد قيطريه يك منطقه باستاني از شهر باشد كه بتواند گورستان اجدادتان را به شما نشان دهد؟ اگر نه، بد نيست بدانيد كه در گذشته اين منطقه خوش نشين تهران روستاي كوچكي از بخش شميران بوده است. يعني همان روزهايي كه تهران و شميران هر دو قريه هايي از شهرري بودند!

بنابراين عجيب نيست كه چندين تپه باستاني در قيطريه وجود داشته باشد كه در كاوش آنها تعدادي گور باستاني و ظروف سفالي سه هزار ساله بيرون بيايد. البته علاوه بر اين ظروف سفالي، تعدادي ابزار برنزي و زيورآلات هم از تپه هاي قيطريه به دست آمده و آلاتي مثل قمه، سر تير، كارد آشپزخانه، گزن برش، چرم، تيغه گليم بافي، درفش، سوزن، سنجاق مو و موي بند و زيورآلاتي چون گوشواره ، انگشتر، دستبند، آيينه، دكمه لباس و وسايل آرايش بانوان و ... هم جمع آوري شده است.

گورستان قيطريه نشانه اي از اسكان اقوامي در اواخر هزاره دوم و اوايل هزاره اول پيش از ميلاد در اين ناحيه است كه نشان مي دهد در قيطريه مردگان را با لباس و پوشش هاي رايج زمانه دفن مي كردند.

 

روستاي تابلوهاي سنگي

گردشگري

شايد باور نكنيد كه تنها چند كيلومتر دورتر از مركز پايتخت، روستاي شگفت انگيزي قرار دارد كه ديدني ترين تابلوي سنگتراشي طبيعت به شمار مي رود. روستاي كوچك و سرسبزيي به نام ورديج، از توابع كن كه در آن نمونه هاي عجيبي از صخره هاي تراشيده شده با باد به چشم مي خورد.

براي ديدن سنگ تراشه هاي ورديج، بايد به غربي ترين نقطه شهر تهران و شمال ورد آورد سفر كنيد. اگر با وسيله شخصي راهي ورديج مي شويد، انتهاي اتوبان همت همان جايي است كه بايد پياده شويد و اگر اهل استفاده از وسايل نقليه عمومي هستيد، مي توانيد با مترو خود را به ايستگاه وردآورد برسانيد و از آنجا سوار تاكسي هاي روستاي توريستي ورديج شويد.

گردشگري

اين تاكسي ها در مسير خود از مقابل پاسگاه مي گذرند و به سر جاده ورديج مي رسند. در اين جا مي توانيد از تاكسي پياده شويد و جاده را به سمت دره اي كه در قسمت چپ جاده قرار دارد ادامه دهيد تا به روستاي ورديج برسيد.

اما اگر از قسمت شمالي شهرك دانشگاه شريف راهي شويد، مي توانيد سريعتر به كوه هاي حكاكي شده برسيد. يعني بعد از طي مسافتي در حدود 10كيلومتر كه شما را به يك باره وارد دنيايي متفاوت از تهران مي كند. اينجا جايي است كه معمولا كوهنوردان و دوچرخه سواران زيادي براي تورهاي تفريحي و ورزشي شان به آن سر مي زنند.

سه شنبه نوزدهم 7 1390

تهران گردي در 14روز

تهران


اگر هنوز براي سفر نوروزي امسالتان برنامه اي نريخته ايد، نااميد نباشيد. شهرداري تهران تورهاي كوتاه مدتي ترتيب داده كه مي تواند همه تعطيلات شما را پر كند!اين تورهاي نيم‌روزه و يكروزه كه با عنوان «تور بهارانه» در سطح تهران برگزار مي‌شود، شما را به اماكن تفريحي و گردشگري شهر برده و با جاذبه هاي گردشگري تهران آشنا مي كند.

 


 

نزديك به 50موزه و كاخ موزه ديدني در شهر تهران وجود دارد كه برخي از آنها در دنيا بي‌نظير هستند. همچنين حدود 20 هتل و 124مهمانپذير و مسافرخانه نيز در شهر تهران وجود دارد كه با تخفيف‌هاي نوروزي قادر به پذيرايي از مهمانان نوروزي اين شهر هستند.

در اين سفرهاي يك روزه شما از گذرهاي قديمي و خانه‌ها و كاروانسراهاي تاريخي ديدن خواهيد كرد و با مفاخر تهران آشنا مي شويد. آن هم در شرايطي كه سوار بر درشكه‌هاي اسبي گذرهاي تاريخي را تا سنگلج طي مي كنيد و راهنمايان تور شما را در يك سفر 3 ساعته شهري به 400سال پيش خواهند برد.

اين سفرهاي رايگان در 2نوبت صبح و بعدازظهر از 2 ايستگاه بهارستان و امام‌خميني‌(ره) با استفاده از خودروهاي مناسب گردشگري و همچنين با حضور راهنمايان مسلط به تاريخ و فرهنگ تهران شروع مي‌شود و به مدت 3ساعت ادامه دارد.

در حقيقت روزانه 8 سفر از مبدا 2 ايستگاه‌ تعيين شده انجام مي‌شود و پس از سفر به كانون تاريخي شهر با پذيرايي مختصر از مسافران نوروزي پايان مي‌يابد.

شهرداري تهران با برگزاري برنامه «تهران، سلام» و ايستگاه‌هايي در مبادي ورودي و خروجي شهر نقشه، راهنماي اماكن توريستي و ديدني تهران و راهنماي مراكز گردشگري را توزيع مي كند و فضاي اسكان موقت مسافران در بوستان‌هاي منتخب را هم فراهم خواهد كرد

 
تهران

6 ايستگاه راهنمايي نوروزي در ميدان امام خميني(ره)، ميدان بهارستان، ميدان خراسان، ميدان شهدا، چهارراه گلوبندك و ميدان محمديه تهران نيز داير مي‌شود تا راهنمايان مستقر در اين ايستگاه‌ها نسبت به ارائه اطلاعات مورد نياز گردشگري تاريخي شهر و توزيع بروشورهاي معرفي مراكز تاريخي، فرهنگي و ارائه نقشه گردشگري و كتابچه راهنماي جامع گردشگري به همراه 3حلقه فيلم معرفي جاذبه‌هاي گردشگري كانون تاريخي شكل‌گيري شهر تهران و البته آموزش‌هاي شهروندي به گردشگران و علاقه‌مندان اقدام كنند.

 

در ايام نوروز سال آينده، درشكه سواري تفريحي در محدوده ميدان ارگ كاخ گلستان و پارك شهر نيز پيش‌بيني و برنامه‌ريزي شده كه علاقه‌مندان بتوانند از جاذبه‌هاي تاريخي و تفريحي و فرهنگي منطقه استفاده كنند. مسافران كانون تاريخي شهر همچنين در يك سفر 3ساعته مي‌توانند تجربه كوتاهي از سفر با درشكه‌هاي اسبي در محورهاي تاريخي از درون كاخ گلستان و خيابان سنگفرش شده بازار تا پارك شهر تهران يا همان محله سنگلج قديمي داشته باشند.

شهرداري تهران همچنين با برگزاري برنامه «تهران، سلام» و ايستگاه‌هايي در مبادي ورودي و خروجي شهر نقشه، راهنماي اماكن توريستي و ديدني تهران و راهنماي مراكز گردشگري را توزيع مي كند و فضاي اسكان موقت مسافران در بوستان‌هاي منتخب را هم فراهم خواهد كرد.

علاوه بر اين با برپايي 22 ايستگاه فرهنگي در ميادين مهم و اصلي تهران در روز 12 فروردين ماه «جشن بهاران» را برگزار مي كند و غرفه‌هاي ورزشي، مسابقات فرهنگي، سلامت، آسيب‌هاي اجتماعي، قرآن بخوانيد جايزه بگيريد و... در اين ايستگاه‌هاي فرهنگي داير است.

سه شنبه نوزدهم 7 1390

يك كوهنوردي نوروزي

سبلان


 

مي گويند ساوالان بهشت آذربايجان ايران است. جايي كه دشت، آبشار، تالاب‌، رودخانه‌، درياچه‌ و گياهان و حيوانات در هماهنگي كاملي با هم، زيباترين طبيعت شمال غرب كشور را فراهم كرده اند. منطقه اي با آب‌هاي معدني سرد و گرم كه اهميتي بيشتر از يك جاذبه طبيعي در ميان مردم منطقه دارند.


 

 حديثي از علامه مجلسي نقل شده است كه در بحار النوار در باب جبال از حضرت محمد (ص)، گفته است: در اين حديث حضرت مي‌فرمايد: سبلان كوهي است كه در آن چشمه‌اي بهشتي جاري است.

اما اين تنها جاذبه سبلان نيست، كوه هزار ساله آذربايجان پيشينه اي تاريخي دارد كه عده اي از مورخان را به اين نتيجه مي رسانده كه زرتشت در اين كوه به دنيا آمده است.

سبلان

قرار گرفتن مرتفع ترين درياچه جهان در قله كوه‌هاي سبلان هم يكي ديگر از جاذبه هاي اين منطقه است كه گردشگران را راهي آتشفشان هميشه برفي سبلان مي كند. اگر اهل كوهنوردي باشيد و سري به ارتفاعات 4811متري سبلان بزنيد، مي توانيد فرم‌هاي زمين شناختي متنوع و خاصي را در اين منطقه ببينيد كه در دره شروان و سنگ عقاب خودنمايي مي كنند.

سبلان

 

از اين گذشته، آويشن سبلان هم با 92 درصد اثر داروئي و آب‌هاي طبيعي و درماني آن فرصت خوبي براي بهره بردن از طبيعت درمانگر اين منطقه را به شما مي دهند.

سبلان

سبلان سرد، هميشه برفي است بنابراين سفر به منطقه در نوروز اين شانس را به شما مي دهد كه يك اسكي بهاري را در پيست هاي خوب اين منطقه تجربه كنيد.

بد نيست بدانيد كه سبلان بعد از دماوند معروف ترين كوه آتشفشاني خاموش ايران است كه بر اثر فعاليت هاي آتشفشاني، مخروط قله آن شكل گرفته و در دهانه مخروطي آتشفشان، درياچه اي بسيار زيبا به وجود آورده است. درياچه اي كه به دليل سرماي هوا هميشه آن را پوشيده از برف و يخ خواهيد ديد.

سبلان

اين درياچه بيضي شكل حدود 180 متر طول و 80 متر عرض دارد و درجه حرارت آب آن حتي در ماه هاي گرم هم در حد صفر است. به عبارت ديگر، درياچه سبلان تنها در ماه هاي تير، مرداد و شهريور باز است و آب آن از آبراهه خروجي چند متري به طرف ورودي شرقي جاري مي شود و بعد در زمين فرو مي رود.

بنابراين براي آن كه اين درياچه سبزرنگ و سخت تنان آن را در روزهاي غيريخي اش ببينيد، بايد در مرداد ماه سفري به سبلان داشته باشيد.

سبلان

جالب است بدانيد كه سبلان اولين منظر طبيعي و فرهنگي كشور است. يعني ارتباط متقابل و موثري بين مردم و اين منطقه در دراز مدت است وجود داشته و منجر به برون دادهاي فرهنگي و ميراث ملموس و ناملموس در اين منطقه شده است.

سه شنبه نوزدهم 7 1390

تاريخ باغ هاي ايراني

باغ هاي ايراني

هزاران سال قبل اولين محل‌هاي سكونت كم و بيش ثابت در جاهايي به‌وجود آمدند كه انسان‌هاي كوچنده شروع به كشت گياهان كرده بودند و تا وقت برداشت محصول مجبور به توقف در محل بودند. بنابراين اولين كشاورزان برخلاف پيشينيان خود مجبور به پذيرفتن يكجانشيني شدند. در نتيجه كشاورزي و استقرار دائمي مقدمه احداث باغ و بوستان شدند.دومين انقلاب متحول‌كننده فرهنگي پيدايش شهرها و در پي آن شكوفايي تمدن‌هاي بزرگ در حوالي رودهاي پر آب باستاني و چشمه‌سارهاي بزرگ بود.

 

 

پرديس‌ها

افسانه‌هاي كهن، منوچهر‌ پيشدادي را نخستين كسي مي‌دانند كه در جهان به احداث و آفرينش باغ و بوستان پرداخت. اقوام ايراني با تجربه‌اي كه در زمان دراز به دست آوردند، جوي‌ها و كانال‌هاي بسياري از رودهاي خروشان حفر كرده و دشت‌هاي خشك را به كشتزار و درخت‌زار تبديل ميكردند. بعدها آب‌ياب‌هاي متبحر به كندن قنات‌ها روي آوردند و در اين زمينه پيشتاز شدند تا شهرهاي ايران بيش از گذشته از موهبت آب و سرسبزي برخوردار شوند.

باغ هاي ايراني

آغاز انتظام بخشي باغ‌ها در ايران و حتي جهان را بايد در زمان هخامنشيان جستجو كرد، چراكه با توجه به قراين، ناحيه پارس كه مقر فرمان‌راني اين شاهان بوده، باغ‌هاي مصفا و انبوه داشته است. باغ سلطنتي كوروش كبير حدود قرن 6 قبل از ميلاد با شبكه‌اي منظم و مسيري سنگفرش و آب‌روهاي متعدد از نمونه‌هاي اوليه روي كار آمدن اين پديده در عالم است. پس از وي عموزاده‌اش داريوش اول، پايتخت بهاره‌اش، تخت‌جمشيد را براي برپايي مراسم عيد نوروز بر پا ساخت و آن را پر از باغ‌هاي خرم كرد.

نقوش متعدد درختان سرو حجاري شده روي پلكان كاخش نيز بيانگر آنند كه كاخ مزبور در محوطه‌هاي سبز پهناوري واقع شده بود و نوادگانش هم درخصوص پي‌ريزي مقرهاي حكومتي‌شان از همان رويه جدشان پيروي كردند.

صدها سال بعد، در دوران ساسانيان باغ‌سازي گسترش فراواني پيدا كرد و جايگاه طبيعت در تفكر زرتشت به ويژه پرستش آب موجب شد باغ قصرهايي از اين دوره مانند تخت‌سليمان در بستر طبيعي جذاب، همچون درياچه مكان‌يابي شوند.

باغ هاي ايراني

البته بسياري از محققين با شكوه‎ترين عصر باغسازي در ايران را در دوره صفوي مي‎‎دانند. در اين دوران باغات به عنوان عنصر شكل‎دهنده ساختار فيزيكي شهر بودند و مثل يك منظومه سبز تمام ساختار شهر را تحت تاثير قرار مي‎دادند.

باغسازي در دوران صفويه از قزوين شروع شد. اين شهر به عنوان پايتخت صفوي انتخاب شد و به صورت باغ شهر سازمان يافته بود كه اكنون از باغ هاي درباري به جز چند ساختمان چيزي باقي نمانده است. در زمان شاه عباس، پايتخت از قزوين به اصفهان تغيير مكان داد.

در اصفهان از همنشيني فضاهاي شهري، خيابان، ميدان و باغ ساختار هندسي اين باغ شهر شكل گرفت. ميدان نقش جهان به شكل مستطيل و خيابان چهارباغ به صورت خطي عمود بر رودخانه زاينده رود، 2 عنصر اصلي شكل دهنده شهر اصفهان بودند. در واقع نظام كالبدي شهر از تقاطع دو محور چهار باغ و رودخانه شكل گرفت.

باغ هاي ايراني

سير تحول طراحي باغ در دوره صفويه نيز هماننده زنجيره‎اي به دورة تيموريان مرتبط بوده و در دوران قاجاريه به علت ارتباطات فرهنگي گسترده ايران با اروپا نشانه‎هايي از الگوي باغ‎سازي اروپايي در باغهاي ايران نفوذ كرد و در دوران پهلوي به علت سهولت تردد بين ايران و ديگر كشورهاي اروپايي احداث باغها و پاركهاي اروپايي و يا آميخته اي از آنها رواج يافت.

طراحي دقيق

نظم و تناسبات موزون در طراحي، احداث باغ در زمين شيب‌دار، فضاهاي داخلي و عمارت يا كوشك در مركز يا بلندترين قسمت باغ و ارتباط اين بناها با آب، گياه و زمين، استفاده از يك حوض يا استخر دائمي و اصلي براي تامين آب و زيبايي چشم‌انداز و تامين روشنايي از طريق انواع قنديل‌ها و فانوس‌ها در اطرافشان، محورهاي اصلي و فرعي و سود جستن از خطوط راست، محصور بودن، استفاده از سنگ‌هاي تراشدار در كف جوي‌ها، تركيب‌هاي متفاوت از انواع گياهي، وجود چشم‌اندازهاي وسيع و باز در محورهاي اصلي باغ از جمله ويژگي‌هايي هستند كه در جوار يكديگر باغ ايراني را شكل مي‌دهند.

باغ هاي ايراني

باغ‌هاي دوره اسلامي

با گرويدن ايرانيان به اسلام، ترويج باغ‌سازي ايراني تمام قلمروي اعراب را فراگرفت. از شبه‌قاره هند تا اسپانيا. به طوري كه در اين زمان باغ‌هاي گسترده سكونتگاهي، حكومتي، سكونتگاهي ـ حكومتي، ميوه، باغ‌هاي واقع در كنار رودخانه‌ها و انواع ديگر شكل گرفتند.

در نتيجه معماران و شهرسازان الگويي از باغ، معماري و شهر را در قالب شهر باغ ارائه دادند. آنها به كمك آنچه از محيط در اختيار گرفتند و با در نظر داشتن اصول هندسه و هنجارهاي معماري ايراني نمادي از بهشت برين را به وجود آوردند.

معماري

مهم‌ترين ويژگي معماري پرديس‌ها و شهر باغ‌ها، شكل چهار بخشي زمين بود كه از اشكال مربع و مستطيل در ساخت خود استفاده مي كرد و در پي آن كاربرد وسيع نوعي از باغ‌ها تحت عنوان چهارباغ به وقوع پيوست كه طبق برخي نظرات، نتيجه ابعاد تمثيلي چهار نهر بهشتي در قرآن است.

باغ هاي ايراني

فرم چهار وجهي ظاهرا سهل‌ترين راه براي شخم‌زدن زمين و حركت آن در جهت مستقيم و موازي هم و همچنين آسان‌ترين راه براي آبرساني با طي كردن مسافت كمتر و جلوگيري از هدر رفتن آب به نظر مي‌رسد و شايد زماني كه انسان شروع به كشاورزي نمود، براي آماده ساختن خاك به اين قاعده هندسي دست يافته باشد.

از نگاه علمي، پيشينه اين نوع باغ‌ها به دوران كوروش هخامنشي (به دليل خصايص كاخ و باغش) و حتي قبل‌تر مي‌رسند. با استناد بر كاسه‌ سفالي كشف شده از ميان رودان (2000 سال قبل از ميلاد) يا حتي درفش فلزي به دست آمده از شهداد كرمان از هزاره چهارم قبل از ميلاد، شواهدي از استفاده از اين هندسه در باغ‌هاي پيشين مشهود مي شود. اين طراحي و معماري در گذر زمان آنچنان قوام يافت كه 400 سال پيش به احداث شهر باغ اصفهان انجاميد؛ مجموعه‌اي از معماري، طبيعت و انسان كه اوج زيبايي‌شناسي در اين عرصه است.

سه شنبه نوزدهم 7 1390

تاريخ سنگي ساساني

تاريخ سنگي ساساني

اگر علاقمند به بازديد از مناطق تاريخي هستيد، كازرون بهشت شماست. جايي كه مي تواند تاريخ را روي سنگ تراشه هايي نشانتان دهد كه نمونه آن را در كمتر كشوري مي توان پيدا كرد. اگر اين روزها گذارتان به شيراز و كازرون افتاد، سري هم به تنگ تاريخي چوگان در 23 كيلومتري شهر كازرون و رو به روي شهر باستاني بيشاپور بزنيد. جايي كه رودخانه شاپور جاري است و نه تنها سرسبزي آن به شما فرصت گشت و گذار در طبيعت را هم خواهد داد، بلكه در ارتفاعات آن امكان كوهنوردي و غارنوردي هم خواهيد داشت.

تنگ طبيعي و تاريخي چوگان 3 روستا به نام هاي تنگ چوگان بالا، تنگ چوگان پايين، تنگ چوگان وسطا دارد و كوه شاپور را با غار معروفش، مي توانيد مشرف به روستاي تنگ چوگان وسطا ببينيد. اما راه اصلي براي رسيدن به غار از تنگه چوگان عليا (روستاي كشكولي) مي‌گذرد.

تاريخ سنگي ساساني

اين دره علاوه بر 6نقش برجسته مربوط به شاپور اول و بهرام اول و دوم، مجسمه عظيمي از شاپور اول به ارتفاع 6 متر را در غار شاپور به شما نمايش مي دهد. نقش برجسته هاي اين تنگه نسبت به ساير نقوش دوره ساساني بزرگتر و شلوغ‌تر هستند. به گونه‌اي كه 3 تا از اين نقش برجسته ها بيش از 30متر مربع مساحت دارند و در هر كدام نقش پيكر بيش از 30نفر تراشيده شده است.

تاريخ سنگي ساساني

اگر نقش برجسته هاي ديگري را هم در شهرهاي باستاني ايران ديده باشيد، تنها مي توانيد نقش برجسته صحنه شكار خسرو پرويز در طاق بستان كرمانشاه را با نقش برجسته هاي تنگ چوگان مقايسه كنيد. در حقيقت حجاري‌هاي ساساني تنگ چوگان در كنار طاق بستان كرمانشاه، نقش رستم و نقش رجب (در نزديكي تخت جمشيد) يكي از محوطه هاي تاريخي با ارزش آن دوره به شمار مي آيد.

تاريخ سنگي ساساني

نقش برجسته هاي تنگ چوگان در فاصله‌اي كمتر از 500متر از شهر باستاني نيشابور قرار دارند و اگر از سمت بيشابور به اين تنگه وارد شويد چهارنمونه از اين نقش برجسته‌ها را در شمال و سمت چپ و دو تاي ديگر را در جنوب و سمت راست خود خواهيد ديد.

تاريخ سنگي ساساني

اولين نقش برجسته اي كه بزرگترين و شلوغ ترين نقش برجسته در بين ديگران است، نقشي مربوط به جشن پيروزي شاپور اول بر امپراطوري روم است. شاپور در طي دوران 30 ساله فرمانروايي بر ايران دو بار با امپراطوري روم وارد جنگ شد. در پايان اولين نبرد، امپراتور روم در اثر شورش فرمانده گارد خود كشته شد و امپراتور بعدي روم براي استقرار پايه‌هاي حكومت خود به سرعت پيشنهاد صلحي را همراه با قبول پرداخت غرامت و واگذاري ارمنستان به ايران را مطرح كرد. اما سالها بعد يك امپراتور تازه نفس ديگر براي جبران شكستهاي قبلي مجددا به ايران حمله كرد كه اين بار هم به دنبال شكست ارتش روم، همراه با 70هزار نفر از صاحب منصبان و لشكريانش به اسارت شاپور درآمد.

تاريخ سنگي ساساني

پس از آن، شاپور ايران را خورشيد گيتي تاب و تنها ابر قدرت دنيا خواند و دستور داد تا نقش اين پيروزي را در محل‌هاي متعددي بر كوه حك كنند. معروف ترين اين نقش برجسته‌ها در نقش رستم و بزرگترين و باشكوه ترين‌هايشان در تنگ چوگان قرار دارند.

تاريخ سنگي ساساني

دومين نقش برجسته مربوط به پيروزي بهرام دوم بر اعراب بيابانگرد است كه در آن بهرام سوار بر اسب در سمت چپ نقش قرار داشته و اعراب در حال راهنمايي توسط سرداران ايراني به منظور پيشكش اسب و شتر در مقابل او ديده مي‌شوند.

سومين نقش برجسته كه كامل ترين و زيباترين نقش برجسته زمان ساساني به شمار مي‌آيد، مراسم دريافت حلقه شهرياري توسط بهرام اول از اهورامزدا را به تصوير كشيده است.

تاريخ سنگي ساساني

حكاكي اين نقش برجسته آنقدر هنرمندانه بوده كه حتي چين و چروك ها و حركت لباس و... نشان داده شده اند. همه چيز در اين نقش به شكل حيرت انگيزي تناسب دارد. حتي جزييات فيزيكي اسب و رگ‌هاي روي پاي اسب هم مشخص شده است.

نقش برجسته چهارم صحنه پيروزي بهرام دوم بر ياغيان را به تصوير كشيده است. در اين نقش پادشاه در مركز نقش نشسته و در سمت راست او سربازان و سرداران ايراني به احترام ايستاده اند و اسرا و ياغيان هم در سمت چپ توسط سربازان ساساني به حضور شاه آورده مي‌شوند.

تاريخ سنگي ساساني

نقش برجسته پنجم كه در سمت راست تنگه واقع شده و سالم ترين نقش برجسته در ميان نقوش 6 گانه است هم به پيروزي شاپور بر دولت روم اختصاص دارد.

ششمين و آخرين نقش برجسته كه آن هم در سمت راست تنگه و دقيقا در كنار جاده واقع شده است متاسفانه بيشترين آسيب را در طي زمان ديده و قسمت‌هاي بالاي آن تقريبا از بين رفته است.

تاريخ سنگي ساساني

در اين نقش برجسته مراسم دريافت حلقه شهرياري توسط شاپور اول از اهورامزدا و همچنين پيروزي او در جنگ با روميان به تصوير كشيده شده و زير سم اسب مظهر اهورامزدا، اهريمن و زير پاي اسب شاپور، گرديانوس، امپراطور كشته شده، لگدمال مي‌شوند. فيليپ، امپراطور ديگر روم هم جلوي اسب شاه زانو زده و تقاضاي صلح و بخشش دارد.

تاريخ سنگي ساساني
تاريخ سنگي ساساني

 

 

سفر يك روزه به شهرستانك


سفر يك روزه به روستاي شهرستانك، به اندازه اي زيبا و خاطره انگيز است كه وسوسه انجام آن اصلا عجيب نيست. شهرستانك روستايي است در 84 كيلومتري تهران و آن‌قدر زيباست كه حتي ناصرالدين شاه هم نتوانست از آن بگذرد و تقريبا 120 سال قبل قصري ييلاقي در آنجا برپاكرد تا حداقل سالي يك‌بار بساط آشپزي درباري را در آنجا راه بيندازند.


روستاي خوش‌منظره شهرستانك در54 كيلومتري شمال غربي كرج با آنكه روستايي ييلاقي است، پاييزش از تابستانش هم معروف‌تر و زيباتر است. براي سفر يك روزه به اين روستا، مي‌توانيد طوري برنامه‌ريزي كنيد كه صبح آنجا باشيد و تا بعد از ظهر هم در روستا و طبيعت اطرافش بچرخيد.

شهرستانك

چطور برسيم؟

در حال حاضر بهترين مسير دسترسي به شهرستانك، راه آسفالته 8كيلومتري‌اي است كه از جاده كرج-چالوس، نرسيده به گچسر منشعب شده و به شهرستانك منتهي مي‌شود. آزادراه تهران- شمال هم در آينده از نزديكي شهرستانك خواهد گذشت.

خودروي سواري: بهترين حالت براي رسيدن به شهرستانك اين است كه صبح زود راه بيفتيد تا قبل از هشت صبح آنجا باشيد. مي‌توانيد در جاده چالوس بعد از حدود 44كيلومتر رانندگي و بعد از عبور از روستاي آسارا، درسمت راست جاده به دو راهي شهرستانك مي‌رسيد. يك تابلوي بزرگ سبزرنگ مسير روستا را نشانتان مي‌دهد. از اينجا تا خود روستا حدود 10كيلومتر راه آسفالته داريد.

شهرستانك

اتوبوس يا تاكسي: اگر با تاكسي يا اتوبوس‌هايي كه از جاده چالوس راهي شهرهاي شمالي مي‌شوند راه بيفتيد مي توانيد در دوراهي شهرستانك پياده شويد و منتظر خودروهاي عبوري شويد. ممكن است مخصوصا وقت برگشت، وسيله گيرتان نيايد. به همين خاطر توصيه ما اين است كه با تورهاي مسافرتي يا وسيله شخصي  به شهرستانك برويد، مگر آنكه بخواهيد از لب جاده تا روستا را هم پياده برويد.

 

مسير كوه‌پيمايي

 مي‌توانيد از قله توچال هم به شهرستانك برسيد. از سمت غرب توچال به سمت پايين كه سرازير شويد، بعد از يك ساعت پياده‌روي به قله شاه‌نشين در شهرستانك مي‌رسيد. تا انتهاي مسير حدود يك ساعت و نيم پياده ‌راه داريد. مسير راحت و سبك است. بعد از حدود 20 دقيقه از روستا خارج و وارد راه ييلاقي بيرون روستا مي‌شويد. مي‌توانيد وارد كوچه‌باغ‌هاي اطراف شويد و گشتي بزنيد اما مسير مستقيم به كاخ ناصري مي‌رسد.

آنچه در مسير خواهيد ديد

شهرستانك

كاخ ناصري

جاده ناصري، راهي كه از زمان هاي دور شهر ري را به مازندران متصل مي‌كرد و در دوره قاجار توسعه يافت، از اين آبادي مي‌گذرد و كوهنوردان هنوز هم از اين مسير استفاده مي‌كنند.

انتهاي شهرستانك بن بست است و به قله شاه‌نشين مي‌رسد كه اگر از توچال كوهنوردي كرده باشيد، از اينجا پايين خواهيد آمد. اطراف كاخ محوطه‌اي پر از درخت دارد و رودخانه‌اي كم عمق هم از كنار كاخ مي‌گذرد. مي‌توانيد وارد محوطه كاخ شويد.

اين كاخ درحدود سال‌هاي 1295 قمري به دستور ناصرالدين شاه ساخته شد و امروز در فهرست ميراث فرهنگي به ثبت رسيده است. اين كاخ غيرمسكوني است و درِ اتاق‌ها بسته است؛ تقريبا تمام كاخ دوره ناصري تخريب شده و فقط يك ساختمان كه در دوره پهلوي دوم مرمت شده بود سرپا است. در اين كاخ فقط روزهاي صبح جمعه براي بازديد باز مي‌شود.

شهرستانك

كتيبه قجري

در ضلع شرقي كاخ يك سنگ بزرگ قرار دارد كه ارتفاعش بيشتر از چهار متر است و كتيبه‌اي روي آن كنده‌كاري شده. اگر از مردم روستا بپرسيد، مي‌گويند زماني ناصرالدين شاه اينجا مشغول استراحت بوده كه اين سنگ از كوه روبه‌رو پايين مي‌آيد و متوقف مي‌شود. بعد شاه قاجار دستور مي‌دهد شرح اين ماجرا را روي اين سنگ بكنند. اما نوشته‌هاي روي سنگ ديگر خوانا نيست و فقط مي‌توانيد كنارش عكس بگيريد.

 

قلعه دزدبند

بعد از تماشاي كاخ مي‌توانيد به روستا برگرديد يا به سمت كوه و قلعه دزدبند برويد. مسير سمت چپ كوه شاه‌نشين به سمت قلعه مي‌رود. حدود نيم ساعت تا بالاي قلعه راه داريد. البته فقط چند ديواره از اين قلعه باقي مانده و اگر تجربه چنداني در كوهنوردي نداريد، بهتر است بالا نرويد.

شهرستانك

 

چشمه گُله گيله: اگر كاخ را رد كنيد و به سمت شمال آن برويد به چشمه‌اي مي‌رسيد كه از زير سنگي بزرگ مي‌جوشد. آب چشمه زلال است و  به رودخانه مي‌ريزد. نزديك چشمه درختان خودروي گردو، گيلاس و آلبالو درآمده كه در فصل تابستان معمولا ميوه دارند.

 

درخت اورس

اگر از پياده‌روي بازگشتيد و وقت داشتيد، بد نيست به درخت كهنسال سرو سري بزنيد كه محلي‌ها آن را به اسم «هورست» مي شناسند. اين درخت حداقل چندصد سال عمر دارد، ارتفاعش حدود 17 متر و عرضش تقريبا 14 متر است.

بايد از سمت جنوب‌شرقي روستا از يك مسير خاكي بالا برويد. حدود20 دقيقه تا رسيدن به درخت زمان لازم داريد. اگر از روستاييان بپرسيد راه رسيدن به آن را نشانتان مي‌دهند. دهياري شهرستانك در حال ساخت يك مسير مناسب‌تر براي دسترسي به اين درخت تاريخي است.

شهرستانك

كجا بمانيم؟

براي ناهار حتما يادتان باشد كه وسايلش را پيش از آنكه وارد شهرستانك شويد تهيه كنيد يا از منزل همراه خود بياوريد، چون در روستا و مسير پياده‌روي تا كاخ هيچ امكانات رفاهي‌اي وجود ندارد.

البته بهترين غذا بعداز پياده روي يك غذاي سالم و سبك است. در خود روستا چند بقالي وجود دارد كه مي‌توانيد چيزهايي را كه فراموش كرده‌ايد از آنها بخريد. سوغات اينجا گردو، عسل و لبنيات است. بقالي‌هاي روستا ماست محلي خوبي دارند كه نبايد آن را از دست داد. آقاي غلامي يكي از معروف‌ترين و بهترين ماست‌هاي شهرستانك را دارد.

البته تمام روستاييان شهرستانك ماست و پنيرهاي محلي خوبي دارند كه اگر به آنها آشنا باشيد به شما با تخفيف خواهند فروخت.

البته مي‌توانيد در روستا ناهار بخوريد يا وسايلتان را تا نزديك كاخ ناصري ببريد. نزديك كاخ، محوطه باز و مسطحي وجود دارد كه از كنارش رودخانه هم عبور مي‌‌كند. اينجا چادر هم مي‌توانيد بزنيد اما اگر هوا خيلي سرد باشد، بهتر است فكر چادر نباشيد. روستا دو مسجد دارد كه براي نماز و استفاده از سرويس‌هاي بهداشتي مي‌توانيد آنجا برويد.

 

سه شنبه نوزدهم 7 1390

پيشنهاد براي سفرهاي يك روزه

ابيانه


 

براي جماعت كارمند، فردا پرونده تعطيلات نوروزي بسته مي شود و بعد از آن بايد به تك روزهاي قرمز تقويم دلخوش باشند. اما شايد در اين تعطيلات پراكنده هيچ برنامه اي بهتر از سفرهاي يك روزه نباشد.

اگر خوش شانس باشيد، مي توانيد يكي دو روز مرخصي بين هفته بگيريد تا از خلوتي جاده ها در هفته دوم عيد استفاده كنيد و از شهر بيرون بزنيد. ما هم براي شما چند پيشنهاد داريم كه خواندن آن خالي از لطف نيست.

 

 


 

 

نمك آبرود

در 215 كيلومتري شمال تهران مجموعه گردشگري به وسعت 650 هكتار با نام شهر توريستي نمك آبرود قرار دارد. يكي از بخش هاي مهم توريستي نمك آبرود تله كابين است كه امكان صعود به بالاي قله زيباي مدوبن را فراهم مي كند.

نمك آبرود

 قله كوه مدوبن، با داشتن امكانات پذيرايي مسافرين و همچنين اختلاف دماي حدود 10 درجه سانتي گراد نسبت به پاي كوه در ماه هاي گرم سال فضاي خاطره انگيزي براي گردشگران خواهد داشت.

 

باغ لاله گچسر

باغ لاله

باغ لاله هاي گچسر در كيلومتر 52 جاده چالوس واقع در روستاي گرماب قرار دارد و از دهم ارديبهشت ماه هر سال پذيراي بازديد كنندگان است.

 

ماسوله

ماسوله

بيشتر ايراني ها لااقل يك بار به ماسوله سفر كرده اند. روستاي پله كاني زيبايي كه در 55 كيلومتري رشت در استان گيلان قرار دارد و براي ديدن آن بايد به 35 كيلومتري جنوب غربي شهرستان فومن سفر كنيد. ماسوله به خاطر قدمت و نوع بناهاي روستايي بسيار زيبا و ديدني است كه گردشگران خارجي و داخلي بسيار زيادي دارد.

 

كوير مرنجاب

كوير

اين روزهاي خنك بهار، بهترين فرصت كويرگردي است و كوير مرنجاب كه شمال شهرستان آران و بيدگل در استان اصفهان قرار دارد، گزينه خوبي براي اين كار به حساب مي آيد. مرنجاب يكي از زيباترين نقاط كويري ايران محسوب مي شود و يكي از بزرگ ترين ريگزارهاي ايران است. قسمت عمده اين كوير پوشيده از تپه هاي شني و ريگزار است.

اين كوير از نظر پوشش گياهي بسيار غني است و عمده مساحت آن را گياهان شورپسند مثل درخت هاي گز و تاق و بوته هاي قيچ تشكيل مي دهند. پوشش جانوري منطقه هم به دليل وجود آب و غذاي فراوان بسيار غني است و در آن مي توانيد گرگ، شغال، كفتار، روباه شني، گربه شني، بزمجه، آفتاب پرست، انواع مارمولك، مار، عقرب، تيهو، عقاب و شاهين را ببينيد.

 

ابيانه

ابيانه

ابيانه كه ديگر نياز به معرفي ندارد! روستايي در 35 كيلومتري شمال غربي نطنز، در دامنه كوه كركس كه به اعتبار معماري بومي و بناهاي تاريخي پرتنوعش از روستاهاي استثنايي ايران است كه بسيار خوش منظره و خوش آب و هواست.

 

غار علي صدر

غارعلي صدر

غار علي صدر تنها غار تالابي ايران و از معدود غارهاي آبي جهان است. اين غار در ارتفاعات ساري قيه نزديك روستاي علي صدر (يا علي سرد) شهرستان كبودرآهنگ (استان همدان) واقع شده است.

محوطه غار دالان هاي پيچ در پيچ و دهليزهاي متعددي دارد. از مجموعه رشته آب ها، درياچه بزرگي در درون غار به وجود آمده و از اين رو نفوذ به عمق غار علي صدر يكي از ديدني هاي جهانگردي استان همدان است.

زمين شناسان قدمت سنگ هاي اين غار را به دوره ژوراسيك از دوران دوم زمين شناسي 208 ميليون سال قبل) نسبت مي دهند.

 

تنگه واشي

10 پيشنهاد براي سفرهاي يك روزه

تنگه واشي يا تنگه ساواشي در حدود 15 كيلومتري شمال غربي شهرستان فيروزكوه قرار گرفته و با داشتن آب و هواي مناسب در تابستان ها، ميزبان جمعيت كثيري از مسافران و گردشگران است.

 شايد يكي از جذاب ترين بخش هاي سفر به تنگه واشي حركت در رودخانه اي است كه در بين يك دره سنگي قرار دارد. با توجه به نزديكي تنگه واشي به شهر تهران، امكان مسافرت يك روزه به اين منطقه وجود دارد و به خصوص در تابستان هزاران نفر به اين منطقه مسافرت مي كنند.

 

كندلوس

10 پيشنهاد براي سفرهاي يك روزه

كندلوس كه امروزه آن را ميخ ساز مي گويند در دامنه هاي سرسبز و خرم البرز در منطقه كجور مازندران قرار دارد و از چهار دهكده به نام هاي پيده، گيل كلا، ميركلا و كندلوس تشكيل شده است. دهكده كندلوس كه يكي از قديمي ترين مجتمع هاي انساني منطقه به شمار مي رود، در دامنه هاي سلسله جبال البرز منتهي به دره زانوس واقع است. در موزه مردم شناسي كه در دامنه تپه اي در دهكده كندلوس قرار دارد اشيا و آثار متعلق به مردمان اين منطقه از جمله ظروف، كتب خطي، صنايع دستي و ... نگهداري مي شود.

 

دشت لار دماوند

10 پيشنهاد براي سفرهاي يك روزه

دشت لار بزرگ ترين دره ايران است كه در 70 كيلومتري شرق تهران در جاده هراز قرار گرفته است. آب و هواي متغير اين دشت را به «لار ديوانه» و چشمه هاي متعدد آن را به زمين «هزار چشمه» مشهور كرده است.

پارك ملي لار كه حدود 28 هزار كيلومتر مساحت دارد، مكاني مناسب براي راهپيمايي و درياچه آن در صورت صدور اجازه توسط سازمان حفاظت محيط زيست موقعيتي خوب براي شنا و ماهيگيري است.

لار مكان مناسبي براي ديدن چهره زيباي بام ايران است. لار زيستگاه جانوراني چون گراز، گرگ، روباه، پلنگ، كل و بز، قوچ و ميش، عقاب طلايي، كبك و انواع مار چون افعي البرزي و ماهي قزل آلا است.

 

محلات

محلات

شهر محلات در جنوب غربي تهران و در فاصله 362 كيلومتري تهران قرار دارد و يكي از شهرستان هاي استان مركزي محسوب مي شود. محلات شهر گل است و در فصل تابستان و  معمولاً در اوايل شهريور ماه جشنواره بزرگ گل و گياه در آن برگزار مي شود كه تماشاي آن بسيار لذت بخش است.

 

 

سه شنبه نوزدهم 7 1390

اينترنت گردي در سفر

اينترنت گردي در سفر

اگر در حين سفر به هر دليلي به اينترنت نياز كرديد يا حتي براي سرگرم شدن خواستيد چرخي در سايت ها بزنيد چه كار مي كنيد؟ كافي نت ها كه تا چند سال قبل مي توانستند گزينه اول شما باشند، حالا به خاطر مشكلات دسترسي و مسائل امنيتي شان دقيقا تبديل به آخرين راه انتخابي شده اند! با اين حال راه هاي ديگري هم وجود دارد كه استفاده از آنها برايتان امن تر و لذتبخش تر خواهد بود.

 

از GPRS تا Wireless

ساده ترين راه براي دسترسي به اينترنت در سفر استفاده از GPRS تلفن همراه تان است كه اين روزها در كشور ما به خوبي آزمون خود را پس داده و سرعت قابل قبولي هم دارد. البته اگر قصد سرچ عكس و دانلود موسيقي و فيلم نداشته باشيد! سيستم GPRS نه تنها جوابگوي كارهاي ساده اي مثل سرچ مطلب و چت كردن است، بلكه اين حسن بزرگ را هم دارد كه در هر موقعيتي مي توانيد به اينترنت دسترسي داشته باشيد و ديگر لازم نيست نگران اعتبار اينترنت و پريز برق و از همه مهم تر كامپيوتر باشيد. اگر از تلفن هاي همراه مجهز به WIFI استفاده مي كنيد، كارتان از اين هم ساده تر خواهد بود. كافي است در محلي قرار بگيريد كه اينترنت بدون سيم  وجود دارد و بعد به راحتي به اينترنت وصل شويد و از سرعت بالاي ADSL لذت ببريد!

اينترنت گردي در سفر

سيستم هاي جديد ديگري كه اين روزها اپراتورهاي تلفن همراه براي دسترسي به اينترنت ارائه مي دهند هم گزينه خوبي است كه سرعت بالاي اينترنت را در هر مكاني تجربه كنيد. براي مجهزتر كردن تلفن همراهتان هم مي توانيد از پيام رسان موبايلي  eBuddy كه به صورت همزمان امكان چت كردن با ID هاي Yahoo, Msn, AIM, GTalk را براي شما فراهم مي كند استفاده كنيد. Opera Mini  هم يك مرورگر موبايلي است كه درست مثل مرورگر اپرا در ويندوز كار مي كند و براي مشاهده سايت هاي مختلف از طريق موبايل هاي سيستم جاوا به كار مي رود. اين مرورگر با سرعت بالايي كه دارد لذت اينترنت گردي شما را چند برابر خواهد كرد! GMail Mobile هم برنامه ديگري است كه دسترسي به Gmail و چت آن را براي شما ساده تر مي كند.

 

اينترنت بدون موبايل

اما اگر به هر دليلي استفاده از اين روش ها برايتان امكان پذير نبود، بايد به فكر كامپيوتر و لپ تاپ باشيد. اگر لپ تاپ تان را در سفر به همراه مي بريد، فرودگاه ها محل مناسبي هستند تا از اينترنت بدون سيم رايگان آنها استفاده كنيد. بعضي از هتل ها هم  اينترنت بدون سيم شان را در اختيار شما مي گذارند تا در لابي يا كافي نت هتل از آن استفاده كنيد. اما اگر باز هم امكان همراه داشتن لپ تاپ را در سفر نداريد، چاره اي نيست جز آنكه از كافي نت هتل، فرودگاه، ترمينال يا حتي كافي نت هاي سراسر شهر استفاده كنيد. البته حواستان باشد كه نرخ خدمات كافي نت ها در فرودگاه ها و هتل ها ممكن است بيشتر از دو برابر نرخ كافي نت هاي سطح شهر باشد. بنابراين اگر خيال استفاده از اين امكانات را داريد، در زمان پرداخت پول كاملا آمادگي نقره داغ شدن را هم داشته باشيد! كافي نت هاي سراسر شهر هم با نرخ هاي متفاوتي كه معمولا بر اساس سرعت اينترنت و تجهيزات كافي نت تغيير مي كنند، خدمات مي دهند.

اما مساله مهم در استفاده از كافي‌نت ها امنيت آن است. به هر حال كافي نت ها به دليل استفاده اشخاص زياد از يك كامپيوتر چندان قابل اعتماد نيستند. اما اين مشكل هم به لطف برنامه هاي قابل حمل (portable) قابل حل است. تنها كافي است قبل از سفر  يك مرورگر و مسنجر  portable در Flash Memory تان بريزيد و با خود به سفر ببريد و بعد با خيالي آسوده از اينترنت استفاده كنيد چون تمام يوزرنيم و پسوردها و اطلاعات مهم شما همراه خودتان حمل مي‌شوند. اگر از مرورگر فايرفاكس هم استفاده مي‌كنيد به راحتي مي‌توانيد افزونه‌هاي مورد نيازتان را هم روي فايرفاكس همراهتان نصب كنيد تا به بهترين شكل از اينترنت در كافي‌نت‌ها استفاده كنيد!

يكي ديگر از برنامه‌هاي پر كاربرد در كافي‌نت ها برنامه‌هاي پيام رسان (messenger) هستند كه استفاده از اين برنامه‌ها هم ريسك بالايي دارد ولي شما مي‌توانيد از يك پيام رسان قابل حمل مثل pidgin استفاده كنيد تا خطري شما را تهديد نكند. براي مشاهده انواع مختلف نرم‌افزارهاي قابل حمل مي‌توانيد به PortableApps سري بزنيد و برنامه‌هايي را كه در طول سفر مورد نيازتان خواهد بود، دانلود و روي حافظه همراهتان نصب كنيد.

 

سه شنبه نوزدهم 7 1390

امامزاده اي ميان باغ هاي تهران

امام زاده عينعلي وزينعلي


اين روزها، براي پايتخت نشينان فرصت خوبي است تا سري به گوشه و كنار شهري بزنند كه جز شتاب و ترافيك و عجله از آن خيري نديده اند و دغدغه هاي روزمره شان مجال خوب ديدن آن را از آنها دريغ كرده است. به خصوص كه با تعطيلي نصف و نيمه شهر در نوروز، مي توانيد بدون دغدغه ترافيك و خيابان هاي شلوغ به هر جاي شهر كه دوست داريد سري بزنيد و تهرانگردي با خانواده را تجربه كنيد.


پيشنهاد امروز ما يكي از زيارتگاه هاي تهران است كه در غرب تهران قرار دارد. بقعه امام زادگان عينعلي و زينعلي در جنوب شرقي منطقه پونك كه يكي از زيارتگاه هاي قديمي و شناخته شده تهران است و به دليل قرار گرفتن در ميان باغ هاي قديمي پونك، امكان رفت و آمد وسايل نقليه عمومي تا مقابل بقعه وجود ندارد، ولي زائران مي توانند با پياده شدن در ايستگاه ابتداي خيابان پونه كه به ايستگاه امام زادگان عينعلي و زينعلي شهرت دارد و پيمودن مسيري كوتاه به زيارتگاه برسند.

امام زاده عينعلي وزينعلي

در مورد نسب اين دو برادر نظريات مختلفي وجود دارد. طبق متن زيارت نامه موجود، امام زادگان دفن شده در بقعه، فرزندان امام چهارم، امام زين العابدين (عليه السلام) هستند. در متن اين زيارتنامه آمده است: «السلام عليكما يا قدوتي سادات النبوي يا زبدتي ذريات العلوي يا سيدي عين علي و يا زين علي يا ابني علي ابن الحسين يا بني رسول الله الثقلين.»

عده اي معتقدند كه اين دو برادر هنگام شهادت هفت ساله و سيزده ساله بوده اند كه در زمان امام رضا (عليه السلام) به اتفاق  هارون الرشيد به ايران آمدند و پس از ورود آنها به ايران، مأموران دستگاه حكومتي كه قصد قتل عام سادات و فرزندان آنها را داشتند، در مسير مشهد راه را بر آنها بستند و در نتيجه متفرق شدند.

اين دو برادر نيز به قريه پونك آمدند و در همين محل توسط ميرابي به نام علي عمران به شهادت رسيدند. بنابر گفته بلاغي، لقب مدفونين در بقعه عون بن علي و زيدبن علي است كه در زبان عوام به عينعلي و زينعلي تبديل شده است.

امام زاده عينعلي وزينعلي

بناي تاريخي

امامزاده عينعلي و زينعلي يكي از مكان هاي تاريخي تهران هم به شمار مي رود كه بناي آن به دوران فتحعلي شاه قاجار نسبت داده مي شود. اين بنا از بيرون هشت ضلعي و از داخل مربع شكل و به طول و عرض چهار متر بوده است. اما در زمان ناصرالدين شاه، يك ايوان در سمت شرق بقعه و مسجد كوچكي در، غرب آن اضافه شده و بقعه به شكل امروزي درآمده است.

امامزاده فضاي سرسبزي دارد كه خيلي وقت ها خانواده زائران براي خستگي در كردن به باغ هاي اطراف آن پناه مي برند.

براي رسيدن به اين بقعه بايد سري به ميدان پونك، بزرگراه اشرفي اصفهاني، بلوار پونه يك، خيابان پونه سه بزنيد. در واقع اگر از جنوب به شمال حركت كنيد، امامزاده در سمت راست بزرگراه اشرفي اصفهاني قرار دارد.

كاخي در بهشت ماكو

كاخ ماكو


اين روزها مقصد نوروزي خيلي از سفرهاي داخلي استان هاي شمال غربي كشور و آذربايجان شرقي و غربي است اما شايد كمتر كسي باشد كه به قصد بازديد از جاذبه هاي تاريخي اين منطقه سفر كند. پيشنهاد ما براي سفر نوروزي شما، شهرستان ماكو و روستاهاي سرسبز و تاريخي اين شهر است كه شايد نمونه آن را در كمتر گوشه اي از كشور بتوانيد پيدا كنيد.


روستاي باغچه جوق (در زبان ارمني به معني ده) يكي از همين روستاهاي ديدني ماكو است كه در فاصله 6 كيلومتري از اين شهر و حدود 2 كيلومتري از سمت غرب جاده اصلي بازرگان قرار دارد.

اين روستا از غرب و جنوب به دامنه كوه چركين و چشمه‌اي به نام كليسه منتهي مي‌شود اما صرف نظر از تمام ديدني هاي طبيعي آن، ساختمان مجللي كه در بخش جنوب شرقي روستاي باغچه جوق قرار گرفته، شايد مهم ترين و توريستي ترين جاذبه تاريخي اين منطقه باشد كه بازديد از آن را نبايد از دست بدهيد.

كاخ ماكو

قصر باغچه جوق در اواخر دوره قاجاريه و به دست تيمور تيموري معروف به اقبال السلطنه ماكوئي كه يكي از حكام مقتدر وقت و از سرداران مظفرالدين شاه بود ساخته شده است. اين قصر به علت ويژگي‌هاي ممتاز معماري و هنري در سال 1353 توسط دولت خريداري شد و بعد از انجام تعميرات ضروري و رفع خطر از آن به بازديد عموم گذاشته شد.

كاخ ماكو

قصر تاريخي باغچه جوق از يك ساختمان دو طبقه تشكيل شده و در داخل محوطه باغي به مساحت 11 هكتار قراردارد. معماري كاخ تلفيقي از معماري سنتي ايراني و غربي است و به ويژه معماري روسيه اواخر سده نوزدهم در آن به چشم مي خورد.

كاخ ماكو

گچبري ساختمان توسط اساتيد ايراني انجام گرفته و آئينه‌كاري آن در سطح عالي است. در بالاي عمارت دور تا دور گلدان‌ها و مجسمه‌ها وجود دارد كه اغلب جاي گل و چراغ است. پايه ستون‌ها و گلدان‌ها از سنگ خارا است و خوب حجاري شده است. اولين گرامافوني كه به ايران وارد شده در اين عمارت به چشم مي‌خورد كه طول بوق آن 60 سانتيمتر و ارتفاع پايه‌اش بيش از يك متر است.

كاخ ماكو

پرده‌هاي زربفت، مبل‌هاي بي نظير، تخت‌خواب‌هاي متعدد با تشك‌هاي پر قو، كاغذ ديواري‌ها و رنگ‌آميزي سالن‌ها و نقاشي سقف اتاق‌ها، ظروف چيني اعلا و لوسترهاي كريستال، فضاي حياط با گلكاري و درختان ميوه و اشجار زينتي و حوض‌هاي وسيع بازديد كنندگان را به ياد كاخ‌هاي افسانه‌اي مي‌اندازد.

كاخ ماكو

بخشي از باغ در پيرامون كاخ اصلي داراي طرحي از پيش انديشيده و تقريبا منظم و محصور است. اين محوطه توسط نرده‌هاي چدني زيبايي از ساير بخش‌هاي باغ جدا شده كه تقريبا نقشي همچون اندروني ايفا مي‌كند. در بخش‌هايي از محوطه، آثاري از كف‌سازي سنگي باقي مانده است و در سمت غربي كاخ نيز نماي اصلي ساختمان حوض بيضي شكل ديده مي‌شود.

كاخ ماكو

نماي خارجي بنا با مجسمه‌هاي گچي كه سردرها و نرده‌هاي گچي لبه بام را زينت داده‌اند، ساختمان سنگي يا آشپزخانه كاخ كه با سنگ‌هاي صيقلي و تراش خورده ساخته شده است و استخر بزرگ باغ كه جوي آبي از آن به قسمت‌هاي مختلف باغ جاري است از ديگر ديدني‌هاي باغچه جوق به حساب مي‌آيد.

كاخ ماكو

 

 

X